Thursday, 4 December 2014

Pemakanan yang baik untuk rambut:

Image result for imej ikan salmon


Salmon
Selain dari kaya dengan protein dan vitamin D (kedua-duanya baik untuk rambut), asid lemak Omega-3 mampu memberikan minyak semula jadi kepada kulit kepala dan menghidratkan rambut.
 







Walnut
Walnut mempunyai tembaga yang merupakan mineral yang mampu mengekalkan warna asli rambut dan berkilat. Ia juga kaya dengan biotin dan vitamin E yang mana membantu melindungi rambut daripada gugur dek kerana terdedah dengan cahaya matahari.

 
Image result for imej bayam


Bayam
Kandungan besi, beta karotena, folat dan vitamin C dalam bayam menjaga folikel rambut yang sihat dan menyah minyak dari kulit kepala.
 

Image result for imej telur ayam



Telur
Kaya dengan empat kandungan mineral iaitu zink, selenium, sulfur, dan besi. Penyumbang terbesar kepada keguguran rambut adalah disebabkan oleh kekurangan besi dalam badan. Besi sangat penting kerana ia membantu sel-sel membawa oksigen ke folikel rambut.



Dipetik:http://www.eh.com.my/artikel/kecantikan/makanan-untuk-rambut/

Tips Rawatan Rambut Rosak


     Sebenarnya rambut aq nie dah rosak lama dah, sejak daripada F1 dulu. Tapi aq xpernah amik berat pasal penjagaan rambut. Cukup sahaja shampoo tiap2 hari sedangkan penggunaan shampoo tiap2 hari telah membuatkan rambut aq bertambah rapuh, rosak, dan kering. Gejala rambut rosak nie 1st yg aq dapat kenalpasti ialah rambut akan rasa seperti dawai. Betul x??kalo korang x percaya try cabut rambut korang. Kalau rambut korang tu sekejap nipis sekejap tebal teksturnya itu menunjukkan rambut korang rosak. Jadi ptg td buat kali pertama aq telah mendapatkan rawatan bagi membaiki tekstur rambut aq yang rosak nie di saloon. Jadi, auntie saloon tu telah rekomen kat aq utk dapatkan rawatan rambut rosak yg mana rawatan yg diberikan adalah serum, stim dll. Rawatan ini x termasuk rebonding & x digalakkan utk rebonding sebab ianya akan menyebabkan rambut bertambah rosak. Total rawatan rambut rosak adalah sebanyak Rm50.

     Selepas siap rawatan, auntie saloon td rekemen kat aq 3 produk yg perlu digunakan di rumah utk maintain penjagaan rambut & mmpercepatkan proses healing rambut yg rosak.

3 Produk yg Aq Beli


1)  Shampoo
Shampoo nie berharga Rm 28. Produk of Malaysia but materials from Japan. Dan aq da try guna, memang bagus, bau pon wangi dan yang penting tidak mengeringkan rambut. Bagi those people yg permed or colour hair boleh juga pakai shampoo nie coz shampoo nie dia xkan bleach korang punya kaler & sgt sesuai utk mereka yangrambut kaler + rosak, keringting + rosak @ rosak sahaja. 

2)  Hair Mask

Selepas shampoo, kena pakai hair mask pulak. Harga  Rm34 Made in Japan. Dan cara nak pakai dia pon senang shj, just 1 pump and blend away to ur hair. And let the mask about 5-10 minutes. Lagi lama lagi bagus. Kemudian bilas dgn air sebersih2nya. Selepas tu korang akan rasa rambut korang lembut jer..heheh...

3)  Serum 
Last sekali selepas dah cuci rambut, pakai hair mask pe sume, kemudian pakai pulak serum nie. Serum nie berharga Rm 28 jugak. Same price as shampoo that i told u before. Serum nie sangat penting utk rambut yg rosak. Setiap kali lepas mandi dan setiap hari, korang kena pakai serum nie. Apatah lagi bila keluar rumah, make sure pakai serum nie dulu coz bila rambut korang terdedah kpd matahari without any protection, your hair will become more damaged. Tambah pulak cuaca kat Malaysia nie panas menyengat sampai ke otak, rambut bila terdedah akan menjadi kering dan rosak. Dan diingatkan juga kpd guys and girls yg gemar apply gel rambut, waxing dsb hold dlu korang punya produk tu. Plz jgn pakai sbb gel rambut, minyak rambut, wax, spray dsb tu sume boleh menyebabkan rambut anda rosak. Auntie saloon tula ckp. Buat masa nie, korang pakai je serum nie dlu. Jgn pakai & campur dgn produk lain sbb ianya akan menyebabkan rambut korang pening lalat dan akan bertmbh rosak..hahaha...melawak ja. Tapi betol xbole pkai bnda lain bila pkai serum nie ok??biar rambut korang heal dulu. Then bila da sembuh pandai2la korang maintain k..

     So, kpd yg mengalami masalah spt aq nie try la pegi saloon tanya dan dptkn rawatan utk rambut rosak. Nasihat aq, kalo rambut korang serius sgt rosak baik pegi dptkan rawatan dulu. Jgn bazir duit bli produk kat watson or guardian melainkan korang dah wat kajian dan tau produk yg berkesan utk rambut korg. All The Best..^_~




Dipetik:http://mirulakim91.blogspot.com/2012/11/tips-rawatan-rambut-rosak.html


Saya nak share macam mana nak cuci rambut dengan betul..nie juga salah satu cara untuk mengatasi masalah rambut ya...buat tau..hehe



Berikut tips dan cara memilih model gaya rambut sesuai bentuk wajah.

Bentuk wajah oval
Bentuk wajah oval merupakan jenis bentuk wajah yang sangat ideal. Ini karena, bentuk wajah oval cocok dengan model gaya rambut apa saja. Misalnya saja Anda dapat memilih model gaya rambut seperti bob layer, shoulder shags dan beachy waves. Untuk menonjolkan bentuk wajah oval, sebaiknya menata rambut agak keatas atau agak jauh dari wajah. Namun, hindari penggunaan poni yang terlalu tebal.
Memilih gaya rambut sesuai bentuk wajah bagi wanita_7
Bentuk wajah bulat
Memiliki bentuk wajah bulat atau round faces adalah pipiyang terlihat lebih gemuk dan chubby. Namun jika Anda dapat menentukan model gaya rambut yang tepat, maka wajah chubby tidak akan terlihat. Menggunakan poni samping atau layers poni panjang akan sangat cocok untuk bentuk wajah bulat. Bentuk wajah bulat juga memerlukan tatanan rambut yang agak tinggi, supaya wajah terlihat lebih panjang. Untuk menghindari potongan rambut yang tebal pada bagian pipi dan kuping, hal itu akan membuat wajah terlihat semakin lebar.
Bentuk wajah kotak
Wajah berbentuk kotak biasanya memiliki karakteristik yaitu wajahnya terlihat cukup lebar. Untuk menghilangkan kesan tersebut, sebaiknya Anda memilih model gaya rambut yang tepat. Anda dapat menggunakan model potongan rambut layer panjang atau dengan model pendek bertekstur dinamis. Jika rambut Anda lurus, cukup menipiskan sedikit dengan model segi menyamping ke wajah. Namun jika rambut Anda keriting, sebaiknya menambahkan gulungan rambut ke arah samping untuk membingkai bentuk wajah kotak tersebut.
Bentuk wajah hati
Bentuk wajah hati biasanya memiliki ciri khas yaitu dagu berbentuk runcing, sedangkan bentuk rahang lebih tegas. Model gaya rambut yang cocok yaitu model gaya rambut yang dapat mempertegas bentuk wajah atau yang dapat menutupi bagian rahang. Hal tersebut dapat menambah penampilan Anda lebih menarik. Model gaya rambut pendek juga dapat mempertegas bentuk wajah hati. Sedangkan untuk tatanan rambut yang panjang atau sedang dapat memberikan keseimbangan yang cukup baik pada rahang yang terlihat tegas dan dagu yang runcing.
Demikian tips dan cara memilih model gaya rambut yang sesuai dengan bentuk wajah untuk wanita. Dengan potongan rambut yang sesuai dengan bentuk wajah, maka Anda akan terlihat lebih cantik dan anggun.

Dipetik:http://aylacream.com/memilih-gaya-rambut-sesuai-bentuk-wajah-bagi-wanita.html
Pemilihan kedai juga penting tau kawan-kawan...macam mana la kalau silap pergi kedai sekali dia gunting x seperti yang kita nak..mesti sedih..sebabnya rambut bukan tumbuh semula dalam masa sehari...ok saya sediakan satu video nie tau...agak lawak cuma jadikan pengajaran la ye...





Pengajaran: Sebelum pilih jenis dan gaya potongan tengok la dulu kedai tu mcm mana..
Tidak jadi mcm nie la..sah-sah pak cik nie x tau nak buat potongan yang kawan-kawan nak...

Jenis-Jenis Shampoo





Jangan  menggunakan berbagai jenis syampoo sembarangan, atau sering bertukar-ganti jenis syampoo. Fungsi syampoo tidak hanya sekadar membersihkan rambut kita dari kotoran, tapi juga merawat dan menimbulkan efek tertentu pada rambut setelah kering. Jika tidak sesuai dengan jenis rambut kita, akan menimbulkan rasa gatal, kelumumur, rambut kering, dan juga iritasi.

Berbagai jenis syampoo diciptakan untuk berbagai jenis rambut. oleh itu, kita harus cermat memilih syampoo yang sesuai dengan rambut kita. Misalnya, jika memiliki jenis rambut berminyak, jangan gunakan syampoo atau kondisioner yang diformulasikan khusus untuk rambut kering. Syampoo untuk rambut kering pasti mengandungi lebih banyak pelembap dan kandungan minyak. Jika kandungan tersebut dipakaikan pada rambut berminyak, rambut akan semakin lepek dan lebih senang berminyak. Akibatnya, kelumumur lebih mudah timbul dan rambut mudah kotor.

Banyak syampoo yang memiliki kandungan tertentu dengan berbagai manfaat, diantaranyaclarifying shampoo untuk mengurangi lepek pada rambut, nourishing shampoo yang berfungsi menutrisi rambut kering dan rosak atau syampoo yang diciptakan khusus untuk perawatan rambut yang telah dikeriting, diluruskan atau diwarnai.

Cermat memilih syampoo dapat menghindarkan rambut kita dari berbagai masalah. Cara mendapatkan syampoo yang tepat adalah, pertama kita harus mengetahui jenis rambut. Apakah berminyak, normal atau kering. Jenis rambut berminyak biasanya terlihat lepek dan kusam, cepat berminyak meskipun baru dibasuh, debu mudah menempel dan perlu lebih sering dibasuh.

Sedangkan jenis rambut kering ditandai dengan rambut bercabang di ujung, mudah putus, terasa kasar bila disentuh dan sukar untuk disikat. Sementara untuk kulit normal, tidak terlalu banyak masalah kerana memiliki kelembapan yang cukup. Tidak terlalu berminyak, juga tidak terlalu kering. Namun perlu diperhatikan juga dalam memilih syampo dan kondisioner. Gunakan syampoo untuk rambut normal untuk mencegah kerosakan rambut.

Jika Rambut Anda Berminyak:
Pilih syampoo yang dibuat khusus untuk rambut berminyak. Formulanya harus mampu membersihkan minyak dan lemak pada kulit kepala, tapi juga harus sesuai untuk penggunaan sehari-hari. Produk tidak harus yang berformula terlalu kuat, kerana bahan kimia yang terlalu kuat dapat mengambil kandungan minyak yang terdapat di kulit kepala, sehingga kelenjar minyak pada kulit kepala akan mengeluarkan lebih banyak minyak untuk mengatasi kekeringan, yang akibatnya rambut akan semakin berminyak.
Untuk penggunaan kondisioner, pilih yang sedikit mengandung minyak untuk mencegah kelebihan minyak dan agar rambut tidak terlalu lembap. Jenis Clarifying Shampoomerupakan pilihan yang paling tepat untuk Si Rambut Berminyak, karena secara efektif mengurangi kandungan minyak dan lemak, sehingga rambut tidak lepek dan terasa lebih ringan. Syampo dengan ekstrak mint atau lemon merupakan pilihan ideal untuk rambut berminyak. Bersihkan rambut minimal tiga kali seminggu.

Untuk Rambut Kering:
Rambut kering cenderung bercabang dan mudah patah. Pilih syampoo khusus rambut kering yang mengandungi lebih banyak pelembap dan nutrisi. Formulanya juga harus lembut dan mengandungi bahan-bahan yang mengandungi  minyak almond, madu, chamomile, atau minyak zaitun. Kondisioner pelembap sangat diwajibkan untuk rambut kering. Tekstur kondisioner yang lebih pekat merupakan pilihan sempurna untuk rambut kering dan rosak, untuk perawatan harian yang lebih intensif.

Rambut Diwarnai, Diluruskan/Dikeriting:
Jika rambut telah mengalami pewarnaan, pelurusan atau pengeritingan, anda harus lebih hati-hati dalam memilih produk perawatan rambut. Produk seharusnya dapat mempertahankan warna pewarna rambut dan memperbaiki kerosakan rambut yang terjadi selama proses pewarnaan. sebanyak mana pewarna rambut yang anda gunakan, produk tersebut tetap mengandung bahan kimia yang keras.
Gunakan syampoo yang dibuat khusus untuk rambut diwarnai/dikeriting/diluruskan dengan UV filter untuk mencegah warna rambut dari pudar. Syampoo harus lebih banyak mengandungi berbagai nutrisi untuk memperbaiki kerosakan yang disebabkan bahan kimia dari pewarna rambut atau produk pelurus/pengeriting rambut. Lengkapi juga perawatan dengan kondisioner dan masker rambut.

Rambut yang  Mudah berkelumumur:
Jika rambut anda mudah berkelumumur, anda harus memilih syampo dan kondisioner atau serum anti kelumumur. Syampoo jenis ini mampu membersihkan kulit kepala secara efektif dan menghilangkan kelumumur selama beberapa hari. Beberapa jenis syampo anti ketombe menawarkan bahan khusus seperti ketoconazole yang berfungsi mencegah penyebab kelumumur dan menormalkan kadar pH kulit.


RAMBUT MENGEMBANG..

ha...nie lagi masalah rambut...perempuan nampak ayu ja pakai tudung...
sekali buka...haaa..mcm payung...
tapi jangan risau..nie salah satu cara nak atasi ya..
- Selamat Mencuba-







Petua : penjagaan rambut panjang

Menjaga rambut yang panjang. Tidak dinafikan wanita suka menyimpan rambut yang panjang. Tetapi ada juga lelaki yang gemar menyimpan rambut panjang. Mungkin mereka fikir ia nampak lebih rockers kot... Rambut yang panjang ini perlu mendapat menjagaan dan perhatian yang rapi.Jika tidak ia akan menimbulkan masalah pada rambut itu sendiri. Teman kongsikan beberapa tips bagaimana untuk menjaga rambut yang panjang.



                                                    



1. Gunakan Jari Anda 

Seperti dalam iklan Rejoice, gunakan jari kome untuk meluruskan rambut. 
Sebaik sahaja kome bangun tidur, jangan gunakan sikat untuk menyikat rambut. 
Sebaliknya, gosokkan jari kome tu di kulit kepala dan uraikan helaian rambut untuk 
meleraikan rambut yang kusut dan berpintal. 
Jika kome ubah taktik ini kepada menggunakann jari kome tu,
 ia akan memberi kesan yang positif pada rambut kome serta
 mampu mengurangkan pengguguran rambut. Mudahkan!


2.
3. Jangan Lupa Sikat Rambut - 

Tujuan sebenar untuk menyikat rambut adalah untuk memperkemas, mencantik dan menggayakan rambut. Bahagikan rambut anda beberapa bahagian yang kecil dengan menggunakan sikat bergigi jarang. Sikat rambut perlahan-lahan bermula dari atas ke bawah. Jangan sesekali menyikat rambut jika ia berpintal.



4. Keringkan Rambut 

Jika anda berambut panjang ia perlu dikeringkan terlebih dahulu. Gunakan alat pengering rambut yang sesuai bila ia perlukan. Semasa mengering rambut, pilih pengering rambut yang boleh mengeluarkan suhu yang sejuk. Walaupun pengering rambut jenis ini harganya mahal, namun ia baik untuk rambut panjang.

5. Pilih Syampu YangTerbaik -

Pilih syampu yang menggunakan ramuan semula jadi. Pastikan syampu mempunyai perapi yang membantu memberi pelembapan pada rambut secara menyeluruh. Semasa mencuci rambut dengan syampu, ratakan sedikit syampu pada seluruh kepala dan bilas dengan air. Seterusnya, bilas dan syampu rambut untuk kali kedua. Ketika ini, urut kepala secara perlahan untuk menyihatkan akar-akar rambut.


6. Peka Dengan Keadaan Sekeliling 
-
Lindungilah rambut kome tu daripada pendedahan berterusan dari pancaran matahari, air bergaram, air berklorin, angin dan pencemaran. Semua ini boleh merosakkan rambut kome dan mudah membuatkan rambut kome kusut masai. Jika tidak keberatan, kome bolehlah mengenakan tudung untuk melindungi rambut panjang daripada persekitaran yang tercemar. Penggunaan topi dan skaf juga digalakkan untuk mengekalkan kesihatan rambut.




Dipetik:http://apakehei.blogspot.com/2013/12/petua-penjagaan-rambut-panjang.html
7 Tips Merawat Rambut Keriting

                                                
Rambut keriting terkadang cukup susah diatur. Namun jika Anda tahu tips dan trik merawatnya, tampil cantik dengan rambut keriting bukan hal yang tidak mungkin!
Coba simak bagaimana cara merawat rambut keriting selengkapnya seperti yang dilansir dari All Women Stalk berikut ini.
1. Jangan gunakan hair dryer
Mengeringkan rambut keriting memang membutuhkan waktu yang relatif lebih lama. Namun jangan menggunakan hair dryer untuk mengeringkannya. Biarkan rambut keriting kering secara alami karena panas dari hair dryer bisa merusak efek ikal pada rambut.
2. Saat memotong rambut
Rambut keriting cenderung menyusut saat kondisinya basah. Jadi sebaiknya potong rambut keriting dalam keadaan kering agar Anda tidak melakukan kesalahan, misalnya memotong terlalu pendek.
3. Menyisir pelan-pelan
Jangan tergesa-gesa ketika menyisir rambut keriting. Sebab jenis rambut seperti ini terkadang sulit diatur dan butuh kesabaran ekstra untuk memisahkan rambut yang kusut. Sisir pelan-pelan demi menjaga kesehatan akar dan kecantikan rambut.
4. Mengeringkan dengan tisu kertas
Jangan menggosok rambut keriting yang basah dengan handuk jika ingin membuatnya cepat kering. Lebih baik keringkan dengan tisu kertas (paper towel) yang sifatnya menyerap air tanpa berisiko merusak rambut keriting.
5. Alat pelurus rambut
Jika ingin keriting pada rambut tetap terlihat cantik, hindari penggunaan alat pelurus. Sebab meskipun rambut kembali seperti kondisi semula, namun efek ikal pada rambut keriting tidak akan cantik lagi.
6. Saat tidur
Agar rambut keriting tetap mudah diatur, cobalah menguncir rambut di atas kepala seperti unicorn ketika tidur. Bahkan kunciran rambut ketika tidur akan memberikan efek cantik ketika Anda bangun keesokan harinya.
7. Percaya diri
Ada banyak orang yang memilih untuk meluruskan rambutnya yang keriting. Padahal memiliki rambut keriting adalah keistimewaan. Bahkan tak sedikit orang berambut lurus yang justru ingin punya rambut keriting. Jadi, percaya diri saja dengan penampilan Anda!


-Dipetik:https://www.facebook.com/CantikTanpaKosmetik/posts/

Tips Melebatkan Rambut



                    
Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya nie...selepas tu basuh kemudian kisar sehingga lumat.
Sapu bahan tadi dekat rambut dan perap selama sejam...
Kalau boleh buat la seminggu 2 kali...
Nak rambut cantik kan...jangan malas-malas tau..



                                                  
Tadi ada simpan Bunga raya kan....
hehe..jadi bunga raya tu kita ramas sehingga keluar lendir...
Lendir tu jangan dibuang pulak...sebabnya lendir tu yang kita akan gunakan..
Lendir tu kita campur dengan telur ayam kampung dan tambah sikit madu lebah...
Gaulkan dan sapu pada rambut...perap dengan tuala lebih kurang 10 minit...selepas itu dah bole cuci dan bilas....kalau boleh buat la 2 kali seminggu...
Saya rasa baik buat yang Telur nie sebab x makan masa yang lama...
Tapi kalau geli gan telur ayam tu..buat la cara di atas...ok


_ Selamat Mencuba_