Thursday, 4 December 2014

Tips Rawatan Rambut Rosak


     Sebenarnya rambut aq nie dah rosak lama dah, sejak daripada F1 dulu. Tapi aq xpernah amik berat pasal penjagaan rambut. Cukup sahaja shampoo tiap2 hari sedangkan penggunaan shampoo tiap2 hari telah membuatkan rambut aq bertambah rapuh, rosak, dan kering. Gejala rambut rosak nie 1st yg aq dapat kenalpasti ialah rambut akan rasa seperti dawai. Betul x??kalo korang x percaya try cabut rambut korang. Kalau rambut korang tu sekejap nipis sekejap tebal teksturnya itu menunjukkan rambut korang rosak. Jadi ptg td buat kali pertama aq telah mendapatkan rawatan bagi membaiki tekstur rambut aq yang rosak nie di saloon. Jadi, auntie saloon tu telah rekomen kat aq utk dapatkan rawatan rambut rosak yg mana rawatan yg diberikan adalah serum, stim dll. Rawatan ini x termasuk rebonding & x digalakkan utk rebonding sebab ianya akan menyebabkan rambut bertambah rosak. Total rawatan rambut rosak adalah sebanyak Rm50.

     Selepas siap rawatan, auntie saloon td rekemen kat aq 3 produk yg perlu digunakan di rumah utk maintain penjagaan rambut & mmpercepatkan proses healing rambut yg rosak.

3 Produk yg Aq Beli


1)  Shampoo
Shampoo nie berharga Rm 28. Produk of Malaysia but materials from Japan. Dan aq da try guna, memang bagus, bau pon wangi dan yang penting tidak mengeringkan rambut. Bagi those people yg permed or colour hair boleh juga pakai shampoo nie coz shampoo nie dia xkan bleach korang punya kaler & sgt sesuai utk mereka yangrambut kaler + rosak, keringting + rosak @ rosak sahaja. 

2)  Hair Mask

Selepas shampoo, kena pakai hair mask pulak. Harga  Rm34 Made in Japan. Dan cara nak pakai dia pon senang shj, just 1 pump and blend away to ur hair. And let the mask about 5-10 minutes. Lagi lama lagi bagus. Kemudian bilas dgn air sebersih2nya. Selepas tu korang akan rasa rambut korang lembut jer..heheh...

3)  Serum 
Last sekali selepas dah cuci rambut, pakai hair mask pe sume, kemudian pakai pulak serum nie. Serum nie berharga Rm 28 jugak. Same price as shampoo that i told u before. Serum nie sangat penting utk rambut yg rosak. Setiap kali lepas mandi dan setiap hari, korang kena pakai serum nie. Apatah lagi bila keluar rumah, make sure pakai serum nie dulu coz bila rambut korang terdedah kpd matahari without any protection, your hair will become more damaged. Tambah pulak cuaca kat Malaysia nie panas menyengat sampai ke otak, rambut bila terdedah akan menjadi kering dan rosak. Dan diingatkan juga kpd guys and girls yg gemar apply gel rambut, waxing dsb hold dlu korang punya produk tu. Plz jgn pakai sbb gel rambut, minyak rambut, wax, spray dsb tu sume boleh menyebabkan rambut anda rosak. Auntie saloon tula ckp. Buat masa nie, korang pakai je serum nie dlu. Jgn pakai & campur dgn produk lain sbb ianya akan menyebabkan rambut korang pening lalat dan akan bertmbh rosak..hahaha...melawak ja. Tapi betol xbole pkai bnda lain bila pkai serum nie ok??biar rambut korang heal dulu. Then bila da sembuh pandai2la korang maintain k..

     So, kpd yg mengalami masalah spt aq nie try la pegi saloon tanya dan dptkn rawatan utk rambut rosak. Nasihat aq, kalo rambut korang serius sgt rosak baik pegi dptkan rawatan dulu. Jgn bazir duit bli produk kat watson or guardian melainkan korang dah wat kajian dan tau produk yg berkesan utk rambut korg. All The Best..^_~




Dipetik:http://mirulakim91.blogspot.com/2012/11/tips-rawatan-rambut-rosak.html

No comments: